Tips sollicitatiegesprek - Zoo werkt 't

Tips bij een sollicitatiegesprek

Geplaatst op

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Wij hebben een aantal handige sollicitatietips voor een goed gesprek. Na het lezen van onze tips, ga jij goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek.

Voorbereiden

 

Wanneer je ontspannen een gesprek in wil gaan, is de juiste voorbereiding belangrijk. Wanneer je gebruik maakt van deze handige tips kom jij goed voor de dag en weet jij een antwoord op de meeste vragen. Ook weet je hoe je moet reageren en welke outfit je aan moet. Dit zorgt voor een juiste eerste indruk.

Wat moet je niet doen

We beginnen eerst met een aantal dingen die je niet moet doen:

 

1. Kom niet te laat

Probeer op tijd te komen zodat je een goede eerste indruk maakt. Wanneer je wel later komt, door bijvoorbeeld een vertraging, dan laat je dit zo snel mogelijk weten en bied je je excuses aan.

 

2. Direct zitten bij binnenkomst

Vaak gaan mensen direct zitten bij binnenkomst. Het is slim om even te wachten tot je wordt uitgenodigd om te gaan zitten.

 

3. Kauwgom

Laat de kauwgom thuis of in de auto. Wanneer je in het gesprek kauwt op een stuk kauwgom komt dit niet netjes over. Thuis of in de auto kauwgom kauwen is prima, maar zodra je het bedrijf binnenloopt moet het uit je mond zijn.

 

4. Informeel praten

Informeel praten. Het is niet netjes om je gesprekspartner te behandelen als een vriend of kennis. Probeer daarom netjes en respectvol te praten. Begin altijd met ‘u’, je hoort vanzelf wanneer je ‘je’ of ‘jij’ mag zeggen.

 

5. Eerdere werkgevers

Wanneer er gevraagd wordt naar eerdere werkgevers, praat er dan nooit negatief over. Zorg dat je ook hier netjes blijft. Anders gaat dit onthouden worden en gaan ze denken dat je het nieuwe werk ook gaat afkraken.

Wat je wel moet doen

Nu een aantal dingen die je wel moet doen:

 

1. Inlezen over het bedrijf

Lees je in over het bedrijf waar je solliciteert. Ga online opzoek naar de visie van het bedrijf en probeer deze te begrijpen. Bedenk dan zelf vooraf waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de vacature.

 

2. Vragen voorbereiden

Kijk online naar standaard sollicitatievragen en bereid deze voor. Elke sollicitatie is anders, maar toch komen vaak de standaard vragen wel terug in een gesprek.

 

3. Tijd en plaats

Kijk vooraf waar je moet zijn en hoe laat. Het is belangrijk om dit minimaal een dag van tevoren te checken en te bekijken hoe lang je onderweg bent. Probeer ook minimaal vijf minuten van tevoren aanwezig te zijn.

 

4. Kleding

Zoek een goede outfit uit die past bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je kunt vaak op de website kijken naar de stijl. Hier kun jij je dan op aanpassen, zodat ze zien dat hier aandacht aan besteed is.

 

5. Stel vragen

Zorg dat je vragen voorbereid over de functie zodat jij natijd niet nog met vragen blijft hangen. Stel deze gerust, zo toon je interesse in de functie.

Hoe nu verder

Na het gesprek is het wachten op een antwoord. Het is daarom belangrijk dat je goed bereikbaar bent. Hou je telefoon dus goed in de gaten. Ben je aangenomen of uitgenodigd voor een tweede gesprek? Gefeliciteerd! Wanneer je er geen aanbod of tweede gesprek komt, weet je in ieder geval dat je er alles aan hebt gedaan om een zo goed mogelijke indruk achter te laten. Zo ga je met meer vertrouwen een volgende sollicitatie in.

 

Wil je nou nog meer tips ontvangen? Lees het dan op onze nieuwspagina.

Bekijk de vacatures